ReferenssikohdeHelsingin kaupunginmuseo

Kiinnostuitko?

Soita asiakaspalveluun
010 838 3200

LinkedInFacebook

Suojellun ja vaativan kohteen peruskorjaus

Pylon peruskorjasi Senaatintorin varressa olevan K4 Elefanttikorttelin pohjoisosan suojeltuja arvorakennuksia Helsingin Kaupunginmuseon käyttöön. Kokonaiskustannuksiltaan noin 17 miljoonan euron kokoinen hanke sisälsi neljän suojellun arvorakennuksen peruskorjauksen sekä yhden rakennuksen purkamisen ja uudisrakennuksen rakentamisen puretun tilalle.

Tämä oli vaativa ja vaikea kohde, joka sisälsi myös entisöintiä. Esimerkiksi Valkoinen sali entisöitiin, ja käynti saliin palautettiin alkuperäiseen paikkaansa ja asuunsa”, kertoo hankkeesta vastannut projektinjohtaja Jukka Vierros Helsingin kaupungin Rakennusvirastosta. Myös työmaan logistiikka asetti omat haasteensa ahtaalla tontilla ja kaupunkiympäristössä.

Urakkaan kuuluneen Remanderin talon pihasiiven paikalle rakennettiin uudisrakennus Helsingin kaupunginmuseon käyttöön. “Vanha siipirakennus oli epäkäytännöllinen, ja sen tilalle rakennettiin nelikerroksinen, vähän alkuperäistä korkeampi uudisrakennus”, Vierros kertoo.Suurin osa peruskorjatuista tiloista tulee Helsingin kaupunginmuseon ja sen lapsille tarkoitetun museon, Lasten kaupungin käyttöön. Lisäksi peruskorjattuihin rakennuksiin 1. kerroksessa tulee liikehuoneistoja ja kahvila. Valkoinen sali lämpiöineen kunnostettiin vuokrakäyttöön.

Sujuva yhteistyö on tärkeää

“Yhteistyö Pylonin kanssa on mennyt hankkeessa hyvin. Ei voisi oikeastaan paremmin yhteistyö toimia”, Jukka Vierros kiittelee Pylonin toimintaa urakoitsijana. “Vastaava mestari on hoitanut porukoineen työmaan hyvin. Yllätykset ja ongelmakohdat on ratkaistu sopimuksen mukaisesti yhdessä”, Vierros sanoo.

Vanhoissa historiallisissa kiinteistöissä yllätykset ovat sääntö. “Niitä tulee etenkin purkutöiden yhteydessä. Alkuperäisiä piirustuksia ei ole saatavilla ja ajan saatossa tehdyistä muutostöistä ei ole aina tietoa”, Vierros kertoo. “Yllätyksiä tuli paljon, mutta Pylon sai hoidettua ne hyvin. Yhden kuukauden lisäajan alkuperäiseen aikatauluun jouduimme yhdessä sopien ottamaan”, hän kertoo.

“Olemme pysyneet budjetissa, mikä on yllättävää tällaisessa hankkeessa. Vaikka joudumme vielä tilaamaan lisä- ja muutostöitä, pysymme silti budjetissa”, Vierros kiittelee kustannustehokasta toimintatapaa.

K4 Elefanttikorttelin peruskorjaushanke alkoi toukokuussa 2014 ja päättyi vuoden 2015 lopussa. Kortteli kuuluu valtakunnallisesti merkittäviin kulttuurihistoriallisiin ympäristöihin ja on kaavalla suojeltu. Rakennukset peruskorjattiin rakennussuojelun periaatteita noudattaen yhteistyössä museoviraston ja Helsingin Kaupunginmuseon kanssa.

“Yhteistyö on toiminut erinomaisesti”

Helsingin Kaupunginmuseon avaa Elefanttikorttelin peruskorjattuihin tiloihin uuden kaupunginmuseon toukokuussa. Parhaillaan on menossa museon sisustus- ja näyttelynrakennusvaihe.

“Meille on hienoa saada luotua uusi upea museokokonaisuus”, iloitsee kaupunginmuseon intendentti Elina Kallio, joka on toiminut käyttäjän edustajana peruskorjaushankkeessa.

“Yhteistyö on toiminut erinomaisesti Pylonin ja Rakennusviraston kanssa. Olen saanut työskennellä ammattilaisten kanssa, joihin on voinut luottaa. Kohdehan on kyllä ollut vaativa”, Elina Kallio kertoo.

“Pylonin ja sen työnjohtajien kunniaksi on sanottava, että työmaalla on ollut hyvä henki ja ilmapiiri. Kaikki työmiehet ovat olleet ystävällisiä ja vaikeisiinkin kysymyksiin vastaukset ovat tulleet nopeasti. Olen erittäin tyytyväinen”, Kallio kertoo.

Toukokuussa avautuvassa uudessa kaupunginmuseossa on yleisölle avointa tilaa yhteensä noin 2400 m2, joissa avautuu kolme eri näyttelyä.

Perustiedot

Kuvaus:  Senaatintorin varressa olevan K4 Elefanttikorttelin pohjoisosan suojeltujen arvorakennuksten peruskorjaus Helsingin Kaupunginmuseon käyttöön. Hanke sisälsi Remanderin talon katusiiven, Katariinankatu 3:n talon, Valkoisen salin talon ja Falkmanin talon peruskorjaukset sekä osia Sederholmin talosta. Remanderin talon pihasiiven paikalle rakennettiin uudisrakennus. Kerrosala 8514 brutto-m2 ja tilavuus 30880 m3.

Rakennusvuosi: Pääosin 1700- ja 1800-luvut, Valkoinen sali valmistui 1925

Aikataulu: 2014-2015

Kiinnostuitko?

Soita asiakaspalveluun
010 838 3200

LinkedInFacebook

Lisäkuvat kohteesta

referenssikuva rakennuksesta
referenssikuva rakennuksesta
referenssikuva rakennuksesta
referenssikuva rakennuksesta

Muita vastaavia referenssejämme

Erottaja2

referenssikuva rakennuksesta

Aleksanterin teatterin vesikattoremontti

referenssikuva rakennuksesta

Työ- ja elinkeinoministeriö