Pylon IsoRoba33

Suojelukohteen palaneen katon tilalle nousi tarkka kopio

Iso Roobertinkatu 33:ssa tapahtuneen ullakkopalon jäljiltä rakennettiin uusi katto vastaamaan suojelukohteen alkuperäistä ulkomuotoa sekä nykyaikaisia standardeja. Urakkaan kuului myös asuntojen ja liiketilojen rakennustyöt.

Suojelukohde tuo monenlaisia haasteita

Helsingin ydinkeskustassa, Iso Roobertinkadulla, sijaitsevassa suuressa taloyhtiössä tapahtunut ullakkopalo synnytti rakennusteknisesti ”värikkään” projektin, jollaiseksi taloyhtiön isännöitsijä Niko Hiirikoski hanketta kuvailee.

Aiemmin Eliel Saarisen yhtiökumppanina tunnetun Arman Lindgrenin suunnitteleman rakennuksen piirustukset olivat kadonneet ja urakan alkaessa katto oli palon jäljiltä jo purettu. Mallinnukseen ja piirustuksiin käytettiin valokuvia, seinistä löytyneitä jälkiä sekä rakennuksen toisella puolella säilyneen katon mallia. Lopputuloksen piti vastata täysin suojelukohteen tuhoutuneen katon ulkomuotoa.

Vuonna 1914 valmistunut rakennus ei vastannut katon rakenteiden osalta tämän päivän standardeja. Vanhan katon rakenteet olivat ohuet, myös tuuletusraot puuttuivat. Paksumpi eriste ja lisätyt rakenteet veivät tilaa kokonaan uudelleen rakennetulta ullakkohuoneistolta. Pysyvä haitta oli ullakkoasunnon omistajalle väistämätön, se piti kuitenkin minimoida.

Sammutustöistä vastannut palomestari kuvaili Helsingin Sanomien haastattelussa tilannetta monella tapaa poikkeukselliseksi. Kattorakenne oli monimutkainen ja ullakkoasuntojen rakentaminen oli edistänyt palon leviämistä sekä hankaloittanut sammutustyötä. Palo kesti aamu kymmenestä pitkälle alkuiltaan, reilun kahdeksan tunnin ajan.

Palovahinko vaatii tarkkaavaisuutta ja hyvää kommunikointia

Palovahinkotapauksissa pohjatyön merkitys on ratkaiseva, kuivaukset ja tarkemittaukset on tärkeä tehdä heti alkuun kunnolla. Myös purkutyö täytyy mitoittaa heti alussa oikein, sillä korjausliikkeet tulevat kalliiksi. Vanhojen rakennusten tiilirungot kuivuvat hitaasti ja kosteusvauriot voivat levitä laajoille alueille.

Palovahingoissa on oltava tarkkaan tiedossa miten urakka etenee, mitä se pitää sisällään, mitä muutoksia on mahdollista tehdä ja kenellä on vastuu kustannuksista. Tulipalo luo aina haastavan rakennusurakan, ennen kaikkea se on raskas ja ikävä kokemus asukkaille. Kommunikointi asianomaisten kanssa, oikea sävy ja oikeiden kysymysten esittäminen, ovat ensisijaisen tärkeitä, jotta urakka etenee sujuvasti kohti mahdollisimman onnistunutta lopputulosta.

As Oy Iso Roobertinkatu 33

Kuvaus: Ullakkopalon jäljiltä rakennettiin uusi katto vastaamaan suojellun kiinteistön alkuperäistä ulkomuotoa sekä nykyaikaisia standardeja. Urakkaan kuului myös asuntojen ja liiketilojen rakennustyöt.

Rakennusvuosi: 1914

Aikataulu: 2015-2016

   

Katso myös:

As Oy Puolipäivänkatu 1

As Oy Puolipäivänkatu 1

As Oy Pajupillintie 24 (KVR-hanke)

As Oy Pajupillintie 24 (KVR-hanke)

As Oy Ruukinlahdentie 7

As Oy Ruukinlahdentie 7

Huopalahden Tiili-Elanto

Huopalahden Tiili-Elanto

As Oy Säästölampi

As Oy Säästölampi

KOy Toinen linja 10

KOy Toinen linja 10

As Oy Roinila

As Oy Roinila
» Jätä tarjouspyyntö!