ReferenssikohdeAs Oy Iso Roobertinkatu 33

Kiinnostuitko?

Soita asiakaspalveluun
010 838 3200

LinkedInFacebook

Suojelukohteen palaneen katon tilalle nousi tarkka kopio

Iso Roobertinkatu 33:ssa tapahtuneen ullakkopalon jäljiltä rakennettiin uusi katto vastaamaan suojelukohteen alkuperäistä ulkomuotoa sekä nykyaikaisia standardeja. Urakkaan kuului myös asuntojen ja liiketilojen rakennustyöt.

Suojelukohde tuo monenlaisia haasteita

Helsingin ydinkeskustassa, Iso Roobertinkadulla, sijaitsevassa suuressa taloyhtiössä tapahtunut ullakkopalo synnytti rakennusteknisesti ”värikkään” projektin, jollaiseksi taloyhtiön isännöitsijä Niko Hiirikoski hanketta kuvailee.

Aiemmin Eliel Saarisen yhtiökumppanina tunnetun Arman Lindgrenin suunnitteleman rakennuksen piirustukset olivat kadonneet ja urakan alkaessa katto oli palon jäljiltä jo purettu. Mallinnukseen ja piirustuksiin käytettiin valokuvia, seinistä löytyneitä jälkiä sekä rakennuksen toisella puolella säilyneen katon mallia. Lopputuloksen piti vastata täysin suojelukohteen tuhoutuneen katon ulkomuotoa.

Vuonna 1914 valmistunut rakennus ei vastannut katon rakenteiden osalta tämän päivän standardeja. Vanhan katon rakenteet olivat ohuet, myös tuuletusraot puuttuivat. Paksumpi eriste ja lisätyt rakenteet veivät tilaa kokonaan uudelleen rakennetulta ullakkohuoneistolta. Pysyvä haitta oli ullakkoasunnon omistajalle väistämätön, se piti kuitenkin minimoida.

Sammutustöistä vastannut palomestari kuvaili Helsingin Sanomien haastattelussa tilannetta monella tapaa poikkeukselliseksi. Kattorakenne oli monimutkainen ja ullakkoasuntojen rakentaminen oli edistänyt palon leviämistä sekä hankaloittanut sammutustyötä. Palo kesti aamu kymmenestä pitkälle alkuiltaan, reilun kahdeksan tunnin ajan.

Palovahinko vaatii tarkkaavaisuutta ja hyvää kommunikointia

Palovahinkotapauksissa pohjatyön merkitys on ratkaiseva, kuivaukset ja tarkemittaukset on tärkeä tehdä heti alkuun kunnolla. Myös purkutyö täytyy mitoittaa heti alussa oikein, sillä korjausliikkeet tulevat kalliiksi. Vanhojen rakennusten tiilirungot kuivuvat hitaasti ja kosteusvauriot voivat levitä laajoille alueille.

Palovahingoissa on oltava tarkkaan tiedossa miten urakka etenee, mitä se pitää sisällään, mitä muutoksia on mahdollista tehdä ja kenellä on vastuu kustannuksista. Tulipalo luo aina haastavan rakennusurakan, ennen kaikkea se on raskas ja ikävä kokemus asukkaille. Kommunikointi asianomaisten kanssa, oikea sävy ja oikeiden kysymysten esittäminen, ovat ensisijaisen tärkeitä, jotta urakka etenee sujuvasti kohti mahdollisimman onnistunutta lopputulosta.

Perustiedot

Kuvaus: Ullakkopalon jäljiltä rakennettiin uusi katto vastaamaan suojellun kiinteistön alkuperäistä ulkomuotoa sekä nykyaikaisia standardeja. Urakkaan kuului myös asuntojen ja liiketilojen rakennustyöt.

Rakennusvuosi: 1914

Aikataulu: 2015-2016

Kiinnostuitko?

Soita asiakaspalveluun
010 838 3200

LinkedInFacebook

Lisäkuvat kohteesta

referenssikuva rakennuksesta
referenssikuva rakennuksesta
referenssikuva rakennuksesta
referenssikuva rakennuksesta
referenssikuva rakennuksesta
referenssikuva rakennuksesta

Muita vastaavia referenssejämme

Erottaja2

referenssikuva rakennuksesta

Aleksanterin teatterin vesikattoremontti

referenssikuva rakennuksesta

Työ- ja elinkeinoministeriö