Työturvallisuus on osa laadukasta arvorakennusten korjaustoimintaa

|

Pylon on erikoistunut vaativien kohteiden ja arvokiinteistöjen peruskorjaukseen. Laatu varmistetaan noudattamalla ISO 9001-sertifioitua laatujärjestelmää, ISO 14001 ympäristösertifikaatin vaatimuksia ja lisäksi mm. kehittämällä työturvallisuutta parhaiden käytäntöjen mukaisesti. 

Työturvallisuuden varmistamiseksi eri työmailla Pylon suunnittelee työmaan tuotannon perustuen työtehtäväkohtaisesti laadittuihin riskitarkasteluihin sekä niiden perusteella sovittuihin järjestelmällisiin työturvallisuutta kehittäviin toimenpiteisiin. Työturvallisella työmaalla fyysiset, psyykkiset ja sosiaaliset työolot ovat kunnossa. Työturvallinen työmaa saadaan aikaan työmaan eri osapuolten välisellä hyvällä yhteistoiminnalla sekä sovituilla turvallisuutta edistävillä toimenpiteillä, joilla varmistetaan se, että työpaikalla on turvallista ja terveellistä tehdä työtä.

Työturvallisuutta kehitetään jatkuvan parantamisen periaatteella huomioiden muuttuvat määräykset ja ohjeistukset. Esimerkiksi PJU-hankkeiden suunnittelunohjauksessa projektinjohtourakoitsija ohjaa suunnitelmia työturvallisen toteutustavan näkökulmasta. Työturvallisuus jalkautetaan lopuksi työmaalle tekijöiden kanssa yhteistoiminnassa läpikäymällä työturvallisuuden periaatteet ja valvomalla viikoittain työturvallisuushavainnoin ja TR-mittauksin.

TR-mittaus dokumentoidaan mobiililaitteella
TR-mittauksen aikana kaikki havainnot kirjataan ja kuvataan mobiililaitteilla. Havainnointikierrosten avulla käsitys työturvallisuuden tilasta pysyy selkeänä ja tarvittavia korjaukset on helpompi toteuttaa digitaalisen dokumentaation ja raportoinnin avustamana.

Tällä hetkellä Pylon peruskorjaa Kaartin lasarettia. Hankkeessa 1800-luvun aikojen saatossa rapistuneet arvorakennukset kunnostetaan niiden arkkitehtuuria ja paikallishistoriaa kunnioittaen. Jotta saneeraus toteutuu turvallisesti, ulkopuolinen asiantuntija tarkastaa säännöllisesti työturvallisuussuunnitelmat sekä muun dokumentaation ja vierailee työmaalla tarkastuskäynneillä.

”Pylon hyödyntää työmaillaan Tapaturvan työturvallisuusasiantuntijoiden ammattitaitoa, jolla on saatu lisäarvoa työturvallisuuden kokonaisprosessin yhteiseen kehittämiseen. Työmaan työturvallisuustoimet ja TR-mittaukset auditoidaan Tapaturvan ulkopuolisen asiantuntijan toimesta jokaisella työmaalla vähintään kahteen kertaan. Näin toimimalla varmistetaan työturvallisuuden jatkuva parantaminen. Pylonin tavoite on 0-tapaturmaa periaatteen saavuttaminen jokaisella työmaalla,” Pylon Rakennuksen toimitusjohtaja Jari Toivo kertoo.

Kaartin lasaretin työturvallisuusasioiden ulkopuolisesta valvonnasta vastaa Tapaturva Oy:n johtava asiantuntija Tom Johnsson. Muillakin Pylonin työmailla toimineena hän antaa kehuja Pylonin avoimelle toimintakulttuurille: ”Työturvallisuussuunnitelmien pohjalta käydyt keskustelut ovat toimineet hyvin, Pylonilla jatkuvan parantamisen periaate toteutuu. Säännöllisen seurannan myötä esimerkiksi suunnitelmien ja muun dokumentaation informaatioarvo on parantunut koko ajan. Tähän asiaan on tärkeää kiinnittää jatkuvasti huomiota, sillä konkretiaa ja yksityiskohtia voi ja pitää aina kehittää.”

Tom Johnsson ja Elmo Veikkanen Kaartin lasaretin työmaalla.
Tapaturva Oy:n johtava asiantuntija Tom Johnsson (vasemmalla) ja Pylonin tuotanto- ja kehitysinsinööri Elmo Veikkanen käyvät läpi Kaartin lasaretin työturvallisuuteen liittyviä suunnitelmia ja dokumentaatiota.

Kaartin lasaretin hankkeessa työturvallisuusauditointien vastuuhenkilönä Pylonin puolelta toimii tuotanto- ja kehitysinsinööri Elmo Veikkanen.Työturvallisuus on kokonaisuus, jonka ylläpitoon vaaditaan kaikkien työmaalla toimivien yhteistyötä kaikilla tasoilla urakoitsijoista projektijohtoon ja työnjohdosta työntekijöihin. Oma roolini on ylläpitää suunnitelmia yhdessä muiden kanssa auditoinneista saadun palautteen perusteella ja varmistua siitä, että suunnitelmat viedään käytäntöön oikeiden vastuuhenkilöiden toimesta. Tässä työssä yhteistyö korostuu.

Tom Johnsson ja Elmo Veikkanen Kaartin lasaretin työmaalla tarkistammassa tiloja.
Tarkastuskierroksella käydään järjestelmällisesti läpi koko työmaa samalla kirjaten ylös työturvallisuuteen liittyvien asioiden tila.

Työmaalla tehtävä TR-mittaus tehdään selkeän ohjeen mukaan, jotta mittaustulokset eivät riipu mittauksen tekijästä. Kustakin havaintoalueesta tehdään vain tietty määrä havaintoja ja kutakin havainnoitavaa asiaa tarkastellaan eri kriteerien perusteella. Kaikkien havaintojen perusteella lasketaan vertailulukuna turvallisuusindeksiluku, joka kertoo, kuinka hyvä työturvallisuuden taso on. Turvallisen työmaan indeksi tulisi olla yli 90. Tämä on myös Pylonin konkreettinen tavoite, korostaen työturvallisuutta yhtenä laatutekijänä asiantuntevassa arvorakennusten korjaustoiminnassa.

LinkedInFacebook