Pylon päivitti Kruununhaan yläasteen koulun uudelle vuosituhannelle

|

Kruununhaan yläasteen 1899 valmistunut koulurakennus sijaitsee komealla paikalla Snellmaninkadulla, sijaitseehan saman kadun varrella myös Suomen Pankki ja Säätytalo. Rakennus on ollut valmistumisestaan saakka koulukäytössä, mutta itse Kruununhaan yläaste on toiminut rakennuksessa vasta 1980-luvun alusta. Koulunrakennuksen viimeisin perusparannus on tehty 1950-luvulla, jatkosodan pommitusvaurioiden korjaamiseksi. Tarve perusteelliselle remontille oli todellinen.

Pylon toteutti Kruununhaan yläasteen laajan peruskorjauksen, ja oppilaat pääsivät uudistettuihin tiloihin takaisin kaksi vuotta kestäneen remontin jälkeen maaliskuussa 2021. Remontissa koulun tilat muokattiin nykyaikaisemmaksi ja opiskelua tukeviksi, monikäyttöisiksi tiloiksi vanhaa kunnioittaen. ”Käytännössä teimme kouluun täydellisen peruskorjauksen, johon sisältyi myös julkisivun ja katon korjaus sekä laajoja taloteknisiä töitä”, Pylonin tekninen johtaja Esa Tammio kertoo ja jatkaa: ”Teimme sisätiloissa mm. mittavan välipohjien purun, uusimme talotekniikan ja teimme käyttäjiä palvelevia tilamuutoksia. Historiallinen ulkonäkö muuttui vain hiukan. Historiallisesta koulusta tuli käytännössä nykystandardien mukainen terveellinen rakennus.”

Nykyaikaisessa musiikkiluokassa on kiinnitetty huomiota hyvään äänieristykseen, äänet eivät kuulu soittotunneilla toisiin luokkiin tai käytäville.

“Kysyntää perusparannukselle oli – jo ihan talotekniikan ja fyysisten puitteiden takia. Talvella yläkerran luokassa saattoi pahimmillaan olla +12 astetta lämmintä. Tarvetta oli myös muuttaa tiloja vastaamaan enemmän nykyopetussuunnitelmaa”, vuodesta 2017 rehtorina toiminut Jani Puurula kertoo.

Lähes 500 oppilaan Kruununhaan yläaste tarjoaa paitsi lähiopetusta alueen oppilaille, se toimii myös kaupunkitasoisena musiikkiin ja taidetanssiin erikoistuneena alueellisena yläkouluna. Oppilaita tulee ympäri Helsinkiä, ja kaksi kolmannesta oppilaista valitaan kouluun soveltuvuuskokeiden kautta.

Hanke toteutettiin Helsingin kaupunkiympäristön toimialan ohjaamana. Pylonin teknisen johtajan Esa Tammion mukaan kohde toimii hyvänä referenssinä: ”Osaamme korjata vanhoja vaativia rakennuksia, säilyttää niiden historian niin, että tilat palvelevat hyvin oppilaita, opettajia ja muuta henkilökuntaa. Lisäksi Kruununhaan koulun hienoissa historiallisissa tiloissa voivat työskennellä ja liikkua myös liikuntaesteiset käyttäjät.”

Vuodesta 2017 Kruununhaan yläasteen rehtorina toiminut Jani Puurula on tyytyväinen koulun uuteen ilmeeseen.

Tilat on korjattu käyttäjiä kuunnellen. “Yhteistyö Pylonin kanssa on ollut avointa ja vuorovaikutus on ollut säännöllistä,” kiittelee Jani Puurula ja jatkaa: “Oma roolini oli olla mukana suunnitteluprosessissa ja toteutuksessa loppukäyttäjän edustajana. Onnistuneesta lopputuloksesta kertoo se, että haastavissa puitteissa on saatu 1800-luvun lopun rakennukseen avoimuutta ja avaruutta lisättyä. Meillä ei myöskään ollut aikaisemmin kunnon kouluruokalaa. Remontin kaikissa vaiheissa, suunnittelussa, toteutuksessa ja sisustuksessa, on kunnioitettu vanhaa.”

Kruununhaan yläasteen ylimpien kerroksien ikkunoista näkyy merkittäviä helsinkiläisiä rakennuksia ilmansuunnasta riippuen. Kotitalousluokan parvekkeelta voi ihastella Helsingin tuomiokirkkoa.

Kruununhaan yläasteen perusparannus on rehtori Jani Puurulan mukaan kaikin puolin onnistunut kokonaisuus. ”Tilat ovat toimivat sekä viihtyisät, niin sisältä, kuin ulkoakin. Opettajat ja oppilaat ovat ottaneet uudistetut tilat omakseen pitkän Agricolankadun väestösuojissa opiskelun jälkeen. Avariin ja toimiviin tiloihin on kiva tulla, kun lähiopetus taas pitkästä aikaa jatkuu normaalisti.”

Pylon toivoo menestystä alkaneeseen kouluvuoteen kaikille Kruununhaan koulun oppilaille.

LinkedInFacebook