Ilmanvaihtosaneeraus

Haastava ilmanvaihtosaneeraus

Pylon Talotekniikka uudisti KOy Toinen Linja 10:n ilmanvaihdon painovoimaisesta koneelliseksi. Helsingin kaupungin asunnot Oy:n Heka Vallilan kiinteistöpäällikkö Kai Juurtela kuvaa projektia haastavaksi.

”1930-luvun taloon ei kuka tahansa pysty toimittamaan koneellista ilmanvaihtoa. Näihin projekteihin tarvitsee nimenomaan Pylonin kaltaisen toimijan, joka ymmärtää talotekniikan päälle.”

Viestintä avainasemassa

Projektin suunnittelua vaikeutti se, että koska kohde oli 1930-luvulta, kunnollisia rakennepiirustuksia ei ollut. Nekin piirustukset, jotka löytyivät, olivat virheellisiä. Legendan mukaan talossa aikanaan asunut rakennusmestari olisi hieman soveltanut suunnitelmia talon rakennusvaiheessa.

”Vanhojen hormien kanssa pelaaminen on tarkkaa puuhaa. Pitää tietää, mihin mahtuu putkia ja mihin ei, ja mitkä hormit voidaan kaataa. Kaikkea ei pysty näissä kohteissa selvittämään suunnittelu- ja tutkimusvaiheessa, joten toteutusta tehtäessä hyvä viestintä suunnittelijan ja urakoitsijan välillä on kriittistä”, toteaa Juurtela.

Toinen Linja 10:n tapauksessa ullakolle tehtiin mittavia hormitöitä. Suunnittelijan ja Pylonin yhteistyö toimi saumattomasti.

Hormitöiden lisäksi viestintä oli kriittistä myös asukkaiden suuntaan. Näin mittavan remontin keskellä asuminen on stressaavaa, ja töistä pitää tiedottaa ajoissa ja riittävästi. Juurtelan mukaan Pylonin viestintä toimi kohteessa hyvin.

Yllätyksiin tiedettiin varautua

Koska suunnitteluvaiheessa ei voitu tietää kaikkea, yllätyksiin osattiin varautua. Niitä myös tuli. Alkuperäisen suunnitelman mukaiset ilmanvaihtokoneet eivät mahtuneet alakattoon ilman vesijohtotöitä.

Lisäksi 30-luvun rakennuksessa oli palokatkot retuperällä. Näiden uusimisesta Pylon selvisi kunnialla.

”Yllätysten takia projektille annettiin luonnollisesti vähän lisäaikaa, mutta kokonaisuudessaan Pylon Talotekniikka selvisi projektista jämptisti aikataulussa. Huomaa, että Pylon on tehnyt ennenkin hankalia kohteita”, Juurtela kiittää.

KOy Toinen linja 10

Kuvaus: Ilmanvaihtosaneeraus (painovoimainen ilmanvaihto vaihdettiin koneelliseen huoneistokohtaiseen tulo- ja poistojärjestelmään). Lisäksi lämpöpatterien venttiilit ja linjasäätöventtiilit uusittiin.

Rakennusvuosi: 1935

Aikataulu: 2012–2013

   

Katso myös:

As Oy Puolipäivänkatu 1

As Oy Puolipäivänkatu 1

As Oy Pajupillintie 24 (KVR-hanke)

As Oy Pajupillintie 24 (KVR-hanke)

As Oy Ruukinlahdentie 7

As Oy Ruukinlahdentie 7

Huopalahden Tiili-Elanto

Huopalahden Tiili-Elanto

As Oy Säästölampi

As Oy Säästölampi

As Oy Iso Roobertinkatu 33

As Oy Iso Roobertinkatu 33

As Oy Roinila

As Oy Roinila
» Jätä tarjouspyyntö!