Ruokakaupan rakentaminen Pääpostitaloon oli yllätyksiä täynnä

Korjausrakentamisen ärsyttävimmistä asioista tulee homman vaihtelevuus ja yllätyksellisyys. Vaikka ne työllistävät ja ovat raskaita käsitellä, ne tekivät Marko Liimataisen, Pääpostin korjauksen projektipäällikön, työstä mielenkiintoisen.

“Isompia ja pienempiä yllätyksiä tulee lähes aina, mutta niiden kanssa on pystyttävä toimimaan ja tehtävä tilanteen mukaiset arviot”, Liimatainen sanoo.

Rakennuttajakonsultti HTJ:ssä työskentelevän Liimataisen mielestä on tärkeää, että muutoksiin pystytään reagoimaan asiallisesti ja järkevästi. Niitä käsitellään yhdessä työn tilaajan kanssa: Kaikilla tulee olla sama tieto muutoksista, jotka vaikuttavat yhteisesti sovittuihin tavoitteisiin.

Korjausrakentamisella pyritään kohteen arvon ja laatutason nostamiseen. Se voi olla hankalaa, ja monessa asiassa joudutaan hakemaan kompromisseja. Tavoitteena on kuitenkin lähes uuden veroinen rakennus, Liimatainen sanoo.

Pääpostin kiinteistö sijaitsee keskellä Helsinkiä. Yläkellariin rakennettiin Keskon päivittäistavarakauppa. Postin aikaisemmat tilat muutettiin kaupan toimintoihin soveltuviksi. Postin uudet tilat tulivat pieneen nurkkaukseen.

Kulkuyhteydet rakennettiin liukuportailla Elielin parkkihallista kauppaan ja postiin. Alakellarin tiloja muutettiin palvelemaan uusia kulkuyhteyksiä. Huoltopihan alapuolisiin tiloihin tuli parkkitiloja. Alue on vanhaa merenpohjaa, missä orsivesi ja pohjavesi ovat hyvin lähellä maanpintaa. Sen alle jouduttiin kaivautumaan.

Kiinteistö toimi koko korjauksen ajan ja siellä oli paljon vuokralaisia. Äänekkäät työt sovitettiin yhteen vuokralaisten toimintojen kanssa.

Kaikki nämä haasteet hidastivat alkuun työtä ja vaativat jatkuvasti toimenpiteitä. Liimataisen mukaan Pääpostin työmaalla päästiin kauhun tasapainoon ja siellä pystyttiin työskentelemään suhteellisen normaalisti. “Ottaen huomioon eteen tulleet vaikeat asiat, työ meni kohtuullisen hyvin”, Liimatainen kertoo.

Pääpostin työmaalla töitä paiskittiin kumppanuuden hengessä. Tilaajan ja Pylonin välillä oli kumppanuussopimus: Kumppanuus on uusi asia. Siinä haetaan yhteisiä toimintatapoja, ja täsmennetään asioita tarpeen mukaan. Kumppanuus muodostuu ruohonjuuritasolla.

Liimataisen mielestä yhteistyö Pylonin kanssa on ollut avointa ja rehtiä. “Viime kädessä kaikki henkilöityy. Mielestäni tällä työmaalla on ollut hyvä henki ja henkilöstö, joka toimii sovittujen pelisääntöjen mukaan.”

Kiinteistö Oy Pääposti

Kuvaus: Yläkellariin tuli Keskon päivittäistavarakauppa. Alakellarin tiloja muutettiin palvelemaan uusien kulkuyhteyksien avulla koko kiinteistöä. Postin tilat pienentyivät huomattavasti alkuperäisistä.

Rakennusvuosi: 1934

Aikataulu: 2013-2014

   

Katso myös:

Mäntymäen koulu, Kauniainen

Mäntymäen koulu, Kauniainen

Geologian tutkimuskeskus GTK

Geologian tutkimuskeskus GTK

Tieto Oyj:n pääkonttorin laajennus

Tieto Oyj:n pääkonttorin laajennus

Kampin Kortteli

© Kari Palsila

KOy Mäkelän koulu

KOy Mäkelän koulu

Metson toimitilat Sanomatalossa

Metson toimitilat Sanomatalossa

Huopalahden Tiili-Elanto

Huopalahden Tiili-Elanto

LPT Logistics – kylmävarasto

LPT Logistics - kylmävarasto

Ympyrätalo

Ympyrätalo

Kiinteistösijoitusyhtiö NREP

Kiinteistösijoitusyhtiö NREP
» Jätä tarjouspyyntö!